Atgal

Kaip išvengti rizikos ir pavojų transporto valdyme?

2024 02 28

Kaip išvengti rizikos ir pavojų transporto valdyme?

Vilkikai neretai susiduria su įvairiomis saugumo ir rizikos problemomis. Siekiant užtikrinti saugų transportavimą, būtina įdiegti efektyvias priemones, pradedant nuolatine transporto priemonės technine patikra ir priežiūra. Taip pat svarbu ugdyti vairuotojus apie saugaus vairavimo praktikas ir kritinių situacijų valdymą, tačiau ne daug kas prisimena tokį patogų dalyką, kaip vairuotojo kortelės nuskaitymą. Pasidomėkime, kaip minėtieji faktoriai padeda įvykdyti sklandų reisą ir efektyviai reaguoti į įvairias situacijas ir rizikas. 

Tachografo nuskaitymas

Tachografas yra įrenginys, skirtas fiksuoti ir saugoti vairuotojo darbo ir transporto priemonės veiklos duomenis. Toks vairuotojo kortelės nuskaitymas yra svarbus, siekiant užtikrinti darbo laiko, poilsio režimo taisyklių bei transporto priemonės naudojimo sąlygų laikymąsi. Per nuskaitymą gaunami duomenys apie vairuotojo veiklą, įskaitant pravažiuotą atstumą, vairavimo laiką, poilsio trukmę ir darbo laiko pertraukas. Šie duomenys naudojami ne tik vairuotojų darbo laiko kontrolės tikslais, bet ir darbo organizavimui, efektyvumo analizei bei teisiniams reikalavimams atitikti. Vairuotojo kortelės nuskaitymas supaprastiną reiso sekimą, o galimybė atsisiųsti DDD failus leidžia sekti laikotarpius. Negana to, keičiantis vairuotojui sistema automatiškai atpažįsta naująjį – taip ne tik apsisaugoma nuo įvairių klaidų, bet ir užtikrinamas tinkamas sistemos veikimas. Tai svarbus žingsnis užtikrinant saugų ir teisėtą kelių transporto veiklą bei įgyvendinant taisykles ir reglamentus, susijusius su darbo laiku ir poilsio trukme.

Techninė būklė

Vilkikų techninė būklė yra esminis veiksnys saugiam kelių transportui. Reguliari techninė priežiūra, įskaitant variklio, stabdžių ir elektros sistemos patikras, yra būtina užtikrinti, kad visi mechaniniai ir elektriniai komponentai veiktų optimaliai. Vilkikų saugumą taip pat gali paveikti krovinio tvarkymas ir balastavimas – perkrovus arba netinkamai išdėsčius krovinį ant priekabos, gali pakisti vilkiko svoris ir jo stabilumas, taip padidinant avarijos riziką, todėl svarbu tinkamai suplanuoti krovinio išdėstymą laikantis numatytų saugumo standartų. Galiausiai, atliekant techninę priežiūrą, svarbu, kad ji būtų atliekama tik patyrusių ir kvalifikuotų specialistų. Tai užtikrins, kad visi techniniai trūkumai būtų nustatyti ir pašalinti laiku, taip sumažinant avarijos dėl techninių gedimų galimybę.

Saugus vairavimas ir elgesys

Tinkamas vairuotojų elgesys kelyje taip pat yra kritiškai svarbus veiksnys siekiant užtikrinti saugų eismo judėjimą ir transporto veiklą. Mokymai apima įvairias sritis, pradedant nuo saugaus vairavimo praktikų iki kritinių situacijų valdymo ir teisinių reikalavimų supratimo. Vairuotojai turi būti apmokyti visais atvejais laikytis kelių eismo taisyklių, vertinti riziką ir priimti sprendimus, esant skirtingoms kelių sąlygoms arba eismo situacijoms. Be to, taip pat būtų naudinga išmokti naudotis naujausia technologija ir įrangos funkcijomis, padedančiomis užtikrinti saugų vairavimą. Mokymai gali būti vykdomi tiek pradinio vairuotojo mokymo metu, tiek ir nuolatinių mokymų programų metu, siekiant nuolat atnaujinti žinias ir įgūdžius. Teisingai vykdomi vairuotojų mokymai padeda sumažinti eismo įvykių riziką, pagerinti eismo srauto efektyvumą ir skatinti saugų transportavimą.