Atgal

Kaip naudotis tachografu? FleetMaster instrukcija

2024 04 04

Kaip naudotis tachografu? FleetMaster instrukcija

Nors ir tachografas iš pradžių gali pasirodyti esąs sudėtingas prietaisas, jis yra itin svarbus užtikrinant eismo saugumą, taisykles ir efektyvumą. Naudojantis juo galima lengvai stebėti darbo valandas, taisyklių laikymąsi ar net poilsio laiką, kuris yra itin svarbus bet kokiam vairuotojui – kitaip kelyje gali kilti didelių nemalonumų. Kad ir koks tachografas būtų svarbus transporto sektoriuje, svarbu išmanyti jo funkcijas ir tinkamai jomis naudotis. Pasidomėkime svarbiausiais šio prietaiso faktoriais ir kaip juos perprasti. 

Vairuotojo kortelė

Jei jau esate pažįstami su tachografu, tikriausiai žinote, kad tachografo nuskaitymas ženkliai palengvina bet kokią tolimųjų reisų kelionę ir padeda įmonėms stebėti maršrutą bei pagelbėti netikėtais atvejais netgi esant už kelių šimtų kilometrų. Vairuotojai, vairuojantys transporto priemonę su skaitmeniniu tachografu, privalo turėti skaitmeninę vairuotojo tachografo kortelę – joje saugomi vairuotojo duomenys, įskaitant vairavimo, poilsio laikotarpį ir pan. Įprastai joje saugomi 28 dienų duomenys, o pati kortelė išduodama 5 metams. Jei vairuojate tokią transporto priemonę, atminkite, kad šią kortelę privalote naudoti kiekvieną dieną, pradedant nuo tos akimirkos, kai perimate transporto priemonės valdymą, iki darbo laiko pabaigos, kada kortelę reikia išimti. Prašymą išduoti vairuotojo kortelę galite teikti atvykus į administraciją arba elektroniniu būdu.

Naudojimo pradžia

Kad ir koks naudingas yra tachografo nuskaitymas, pradėti naudotis šiuo prietaisu gali būti nelengva. Jei vairuojate transporto priemonę su tachografu, pradėdami pamainą įdėkite savo vairuotojo kortelę, tada, pasirinkę rankinį įvedimą, papildykite ją veiklos rūšimis. Veiklos rūšies mygtuku pasirinkite užduotį, kurią norite atlikti, laikrodžio vaizduojamą laiką nustatykite pagal esamą vietos laiką. Pastebėjus tam tikrus ekrane vaizduojamus sistemos komponentų gedimus, imkitės atitinkamų veiksmų, darydami pertrauką ar ilsėdamiesi būtinai pažymėkite tai tachografe, o baigę pamainą arba keisdami automobilį išimkite vairuotojo kortelę iš kortelių lizdo. Be to, rinkdamiesi atitinkamas meniu funkcijas galite atspausdinti arba peržiūrėti išsaugotus duomenis apie veiklą. Tai ir būtų naudojimosi tachografo pagrindas – žinoma, tam tikros funkcijos gali skirtis priklausomai nuo modelio, tačiau taisyklių laikymasis ir pastovus darbas padės greitai priprasti!

Kiti niuansai

Akivaizdu, kad gyvenime ne visada pavyksta veikti pagal planą, tad tenka paimprovizuoti ir vadovautis elementaria logika. Nors ir tachografo nuskaitymas automatiškai užrašo duomenis apie veiklos rūšis, kartais tai gali tekti padaryti patiems. Pavyzdžiui, gali tekti rašyti ranka užfiksavus tachografo gedimą arba nebegalint naudotis vairuotojo kortele – ši buvo pamesta, sugadinta ar tiesiog nebeveikia. Tokiu atveju baigęs važiuoti vairuotojas privalo išspausdinti įrašytus dienos duomenis, o prireikus ranka įrašyti paruošiamųjų ir kitokių darbų laiką. Tokius asmeninius duomenis galite nurodyti tiesiog ant kitos popieriaus ritinio lapelio pusės.