Atgal

Kokiam transportui ir kada reikalingas tachografas?

2024 03 14

Kokiam transportui ir kada reikalingas tachografas?

Apie tachografą, be abejo, yra girdėjęs kiekvienas su tolimaisiais pervežimais susidūręs žmogus. Šis įrenginys įprastai yra neatsiejama sunkvežimių logistikos dalis, leidžianti patogiai ir paprastai sekti vairuotojų darbo ir poilsio režimus bei užtikrinti sklandžią transporto kontrolę. Tiesa, dažnai iškyla klausimų, ar visam mažesne ar didesne logistika užsiimančiam transportui yra reikalingas tachografas ir kokiomis aplinkybėmis jį būtina naudoti – tai ir išsiaiškinsime šiame straipsnyje.

Kokiam transportui reikia tachografo?

Skaitmeninis tachografas, kartu su įmontuotu duomenis saugančiu įrenginiu ir vairuotojo asmens kortele, yra skirtas stebėti vairuotojų darbo ir poilsio režimą. Šis įrenginys yra nepakeičiamas norint užtikrinti, kad vairuotojai laikytųsi poilsio taisyklių ir nepersidirbtų, kas itin svarbu siekiant išvengti eismo įvykių dėl nuovargio.

Pagal galiojančius ES teisės aktus, transporto priemonėse, krovininiuose automobiliuose ir autobusuose, kurie naudojami komerciniais tikslais ir sveria daugiau kaip 3,5 t., tachografai yra privalomi. Naudoti tachografus ir vairuotojo korteles reglamentuoja griežti teisės aktai, o už vairavimą be jų tiek vairuotojai, tiek įmonės gali būti baudžiamos. Tachografų surinkti duomenys padeda transporto inspekcijoms užtikrinti, kad vairuotojai laikytųsi numatytų darbo laiko ir poilsio reikalavimų, tuo pačiu suteikdami įmonėms galimybę efektyviai valdyti savo transporto priemonių parkus. Tachografo nuskaitymas yra esminis kiekvienos logistikos įmonės ir komerciniais tikslais krovinius gabenančių transporto priemonių veiklos rodiklis, kuris leidžia patogiai sekti transportą ir didinti jo efektyvumą.

Kodėl svarbu nuskaityti tachografo duomenis?

Būtina nuskaityti tachografą ir vairuotojo kortelę, nes tai reglamentuoja Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr. 561/2006. Šis reglamentas taikomas visose Europos Sąjungos valstybėse narėse ir nustato, kad duomenys iš vairuotojo kortelės turi būti nuskaitomi ne rečiau kaip kas 28 dienas, o iš automobilio tachografo – ne rečiau kaip kas 90 dienų. Net jei vairuotojo kortelė nebuvo naudojama ar automobilis nejudėjo, duomenys turi būti nuskaitomi. Šie duomenys turi būti saugomi ne trumpiau kaip metus, o, reikalui esant, pateikiami kontrolės institucijoms. Tachografo duomenys yra svarbūs transporto inspekcijoms užtikrinti, kad būtų laikomasi darbo ir poilsio režimo taisyklių, ir suteikia įmonėms galimybę efektyviai valdyti savo transporto priemonių parkus.

Nuo laiku nuskaitytų duomenų priklauso ir galimybė pateikti reikiamus duomenis kontrolės institucijai ir turėti pilną informaciją už praėjusius metus. Nenuskaitę duomenų laiku, rizikuojate prarasti dalį duomenų, nes šie tachografo nuskaitymo intervalai yra griežtai apibrėžti. Tachografai ir vairuotojo kortelės turi ribotą vidinę atmintį, todėl nauji duomenys užrašomi ant senesnių, o nenuskaityti duomenys gali būti prarasti.

Nuskaitydami duomenis, galite gauti ir tą informaciją, kuri užfiksuota per ilgesnį nei 28 dienų laikotarpį. Tai gali įvykti dėl to, kad nuskaitymo intervalai yra apskaičiuojami pagal maksimalią atminties talpą, kuri gali būti užimta. Nepaisant to, reikėtų laikytis įstatyme nustatytų intervalų, kadangi už šios pareigos neatlikimą numatytos baudos.